Kulturbastu


Sedan 2015 har Nina arrangerat sin Kulturbastu sju gånger om året, under höst, vinter och vår.
Kulturbastun sker i Estniska föreningens bastu vid Kvarnsjön, utanför Gnesta.

Ända sedan indianernas sweatlodge och andra urfolks bastuhyddor, har bastun utvecklats till rökbastu och vedeldad bastu, senare även olika former av elbastu, som de flesta av oss är mest vana vid från t ex badhusen. De senaste trenderna inom elektriska bastubad erbjuder olika ångbastur och koncept med eteriska oljor.

Nu har även Kulturbastun lanserats, med vedeldad bastu mitt i naturen, kulturinslag och vildmarks SPA.

I Kulturbastun står själva bastubadandet i fokus och det får ta tid. I ett rejält bastubad monteras våra stressfaktorer ned och vi upplever läkning for kropp och själ på ett helt speciellt sätt, som är svårt att beskriva. I Kulturbastun fördjupas detta ännu mer.

Medan bastun eldas och värms upp, vatten hälls på heta stenar och ångan stiger (löylu), går vi in eller ut ur bastun när vi själva behagar. Doppar oss i vaken eller svalkar oss med något att dricka, helt i vår egen takt. Skymningen faller och livet kommer i kapp.

I Kulturbastun förstärks upplevelsen av äkta björkris, plockat innan midsommar, bastusånger, kunskap och historik, ekologisk skrubb, musik och qigong, allt för en helhetsupplevelse, som när den är slut gett oss läkning och fullständig harmoni till hela vårt väsen.

Nina Nu Wesemeyer, kulturbastubadmästare och hedersmedlem
i Svenska Bastuakademien, som verkar för det goda bastubadet!

 

I samarbete med Sauna Sweden

 
 


PRESS:

Artikel i Länstidningen Sörmland, 6 februari 2016
Nina bjuder på Kulturbastu – hetta och lockrop

Nina Nu Wesemeyer är folkmusiker och bastar ofta. Nu vill hon kombinera sin passion med sin roll som kulturbärare. Resultatet blir en Kulturbastu.

Korparna kraxar i närheten när LT anländer till Kvarnsjön, en liten högt belägen källsjö längs med Sjundavägen. Här ligger Veskijärve, en kursgård som ägs och drivs av Sverigeesternas Förbund. I anslutning till sjön ligger en bastu. Av yppersta klass, om vi ska tro Nina Nu Wesemeyer, folkmusiker, sångerska och bastuälskare.

Nina har i flera år varit medlem i Svenska Bastuakademien
och efter ett skivsläppet Kom in i bastun med folksånger
om bastubad förra året har hon upphöjts till hedersmedlem.

Här vid Kvarnsjön har hon hittat en möjlighet att kombinera
sina passioner i livet, bastubad och kultur.

– Platsen är fantastisk, jag är världens lyckligaste människa som har hittat den. Här kan jag landa i den trolska miljön, säger Nina medan hon förbereder kvällens happening, då tolv besökare ska komma och delta i en ”Kulturbastu”.
– Nu får jag arrangera ett bastubad precis så som jag vill ha det.

Och hur ska det vara?
– Det finns många olika sorters bastu. Min personliga favorit är en vedeldad bastu, gärna lite rustik, med grovt timmer. Men som medlem i bastuakademin ska jag inte döma ut någon annan typ av bastu, alla måste hitta sin egen favorit.

Men just den här är bra, enligt Nina.
– Det är den bästa och jag har upplevt många. Det känns att Estniska föreningen kan det här med bastukultur.

Men vad menas med Kulturbastu?
– Jag har haft den här idén i flera år men det är först nu jag har kunnat förverkliga den. Jag är ju folksångerska, friskvårdare, kulturproducent – en kulturbärare på flera sätt och jag vill ta ut människor i naturen där de får uppleva något speciellt.

Och speciellt lär det bli. När besökarna kommer ska de få lite soppa, som när LT är på besök sakta puttrar över en öppen eld. De ska också få uppleva flöjttoner och lockrop över sjön, lovar Nina och strålar av glädje.

Berätta vad lockrop är för något.
– Det är den allra äldsta sortens folkmusik, den med ursprung i vallkulturen, från den tid då kvinnorna vallade kor och getter i skogarna och lockade på dem. Skogarnas musik, säger hon och ser hemlighetsfull ut.

Vad hoppas du då att deltagarna ska få ut av kvällen?
– Att det ska vara en underbar, renande, rolig och inspirerande upplevelse. Det är min förhoppning.

Medan mörkret sakta sänker sig över den lilla sjön har de första deltagarna anlänt. De går ut på den blanka isen för en stunds Qigong innan bastun.

Roger Stigell